Ukoliko više cijenite godišnji odmor proveden u miru i tišini za razliku od gužve i strke dalmatinskih gradova u srcu sezone, vrlo vjerojatno je odmor na nekom od otoka zagolicao vašu maštu. Odluka da to bude Pašman je tada je u potpunosti logična, jer otok ima sve što vam je potrebno. Pruža mir i tišinu manjega mjesta, dok je istodobno dobro povezan sa kopnom u slučaju da želite posjetiti grad Zadar ili Biograd na moru.
Ako na Pašmanu do sada niste imali prilike ljetovati, donosimo vam sve potrebne informacije o tome što pogledati, gdje se zaputiti i kako u potpunosti iskoristiti odmor na ovom bajkovitom dalmatinskom otoku.

Kako doći do Pašmana?

Otok je sa kopnom povezan čestim trajektnim linijama što vam daje priliku da boravite na otoku ali i posjetite okolna mjesta na kopnu, ukoliko je to na vašoj listi. Dolazite li iz smjera Zadra, ukrcati se možete na trajekt u luci Gaženici na liniji Zadar-Preko (otok Ugljan). Pašman je mostom povezan sa Ugljanom čime i ovaj otok možete smjestiti na listu za istraživanje, ukoliko planirate putovati samo autom. Iz smjera Biograda na moru uhvatiti možete trajektnu liniju Biograd na moru- Tkon (otok Pašman).

Gdje boraviti?

Ljetujete li na Pašmanu, smještaj ćete moći pronaći diljem otoka. Na gušće naseljenoj sjevernoj strani, možete birati između nekoliko opcija smještajnih kapaciteta, pa odabrati boravak u apartmanu, kampu ili kući za odmor, dok se na južnu stranu otoka uputite ukoliko ste svoj odmor ipak poželjeli provesti dalje od naselja, u privatnosti nekolicine kuća za odmor.

Gdje se kupati?

Pašman od Zadra i Biograda na moru dijeli najčišče more Jadrana, Pašmanski kanal, čiju kvalitetu omogućuje često izmjenjivanje morskih struja. Naime, na ovome dijelu Jadrana struje su vrlo aktivne te se izmjenjuju svakih 6 sati, stvarajući tako vrhunsko čistu morsku vodu.

Otok Pašman poznat je po svojim prekrasnim pješčanim plažama, a ovisno o tome kakvu plažu tražite nudi zaista veliki izbor.

Ako ste više za avanturu i sviđa vam se robinzonski tip turizma i kupanje na stjenovitim uvalama kao i otkrivanje istih, definitivno se vrijedi uputiti na južnu stranu otoka s koje puca pogled na Kornate jer tamo ćete pronaći sve što tražite. Skrivene uvale, divlje plaže i netaknutu prirodu.

Uređene plaže blagog ulaza i pjeskovitog dna nalaze se diljem sjeverne strane otoka Pašmana. Ovisno o naselju koje ste posjetili ili u kojem boravite, samo neke od predivnih plaža su Jasenice, Lučina, Lokva ili Banj.

Plaže su većinom pješčane, što će posebno razveseliti mlade obitelji i njihovu djecu, no osim pijeska, plaže nude i uređeni betonski dio na kojem možete uživati u suncu.

Putujete li sa ljubimcima koji se vole okupati? Na Pašmanu i za ljubimce ima mjesta, a okupati se mogu na plaži za pse u mjestu Mrljane.

Gdje god da se uputili, Pašman je otok koji će vas u potpunosti opustiti. Mala mjesta ovog otoka mirna su i tiha što vam daje priliku da uživate u pravom mediteranskom odmoru uz naravno, dobru hranu, modro more i čašu vina. Zaista pravo punjenje baterija.

Znamenitosti otoka Pašmana

Ljetujete li na otoku Pašmanu vrijedi posjetiti i mnogobrojne prirodne i kulturne znamenitosti kojih je ovaj otok prepun. Na otoku se nalaze čak dva samostana. Franjevački samostan Svetog Dujma moći ćete posjetiti u mjestu Kraj, dok je benediktinski samostan Svetog Kuzme i Dajmana, smješten na brdu Ćokovac iznad mjesta Tkon.

Osim samostana na otoku se nalazi i nekoliko starih crkvica, a jedna od njih je i crkva Gospe od Loreta na Malom Bokolju.

Spojiti avanturu i povijest možete ukoliko se uputite u uvalu Sv. Ante, gdje se također nalazi i crkvica do koje možete doći samo makadamskim putem.

Ako ste i dalje zainteresirani za planinarenje, predlažemo zaputiti se na Veliki Bokolj što je ujedno i najviši vrh Pašmana na 237 metara nadmorske visine. Na vrhu vidikovca podignut je kružni zid koji podsjeća na ruševine stare utvrde i služi kao prekrasni vidikovac.

Uz znamenitosti građene ljudskom rukom svakako možemo pridodati i stare kamene kućice diljem otoka, prema kojima možete otkriti navike i način života ljudi koji su davno obitavali u ovim kućama.

Jedna od najiteresantnijih prirodnih znamenitosti je i otočić Galešnjak, koji je svojim oblikom srca zapažem kao fenomen Jadranskog mora, a kojeg možete posjetiti unajmivši brod ili jet-ski u vlastitom aranžmanu ili se uputiti na organizirani izlet brodom.

Aktivnosti na Pašmanu

Želite istražiti otok biciklom? Na Pašmanu se možete odlučiti između dvije biciklističke staze kojima ćete otkriti otok na dva različita načina. Staza 8 je laganija staza kojom prolazite kroz mjesta otoka Pašmana, uz obalu. Namijenjena je rekreativcima i pružiti će vam nezaboravno iskustvo otkrivanja otoka na kojemu ljetujete, upoznajući vas sa svim naseljima.

Za one koji se vole dobro provozati i traže zahtjevnije staze tu je staza 7 koja prolazi sredinom otoka, većinom makadamskim putem. Na stazi 7 moći ćete posjetiti mnogobrojne vidikovce i uživati u oba pogleda koji se pružaju sa vrhova Pašmana, na stranu prema Kornatima ili na drugu stranu prema Pašmanskom kanalu. Ako se zaželite kupanja, sa staze se možete spustiti prema nekoj od uvala i potražiti zasluženo osvježenje.

Osim bicikliranja, ostala rekreacija koju možete probati je odigrati meč odbojke na pijesku, partiju boča ili zaigrati tenis.

Ukoliko je morska avantura interesantnija opcija možete unajmiti jet ski, sup ili brodicu kako biste istražili skrivene kutke otoka ili ostale otoke u blizini Pašmana.

Gdje dobro pojesti?

Nakon što ste se rekreirali ili ste ogladnili od kupanja i sunčanja vrijeme je za jelo. Na Pašmanu možete kupiti svježe, domaće voće i povrće od lokalnih OPG-ova, dok ćete ribu moći odabrati sami u Ždrelcu, Pašmanu i Tkonu, u ribarnicama, direktno od ribara. Ove male ribarnice nazivaju se stolovi i sadrže svježu netom ulovljenu ribu, čime možete biti sigurni da će vaš ručak biti spravljen od vrhunskih namirnica.

No ukoliko ipak niste raspoloženi za kuhanje, restorani i konobe na otoku nude raznovsna domaća jela, svježe ribu, meso kao i standardnu ponudu svih ostalih jela od deserta do čaše dobrog vina.

Večernji izlazak na otoku

Nakon istraživanja otoka i cjelodnavnog kupanja i sunčanja mnogi od vas će se uputiti u večernji izlazak. Na Pašmanu se tokom ljeta organizira nekoliko ribarskih fešti koje su nezaobilazni dio iskustva ljetovanja na otoku i koje nikako ne biste trebali propustiti.

Domaća hrana, vino i dalmatinska pjesma u potpunosti će vas oduševiti i pokazati vam kako se uživa u malim stvarima koje nam donosi svaki dan. Na ovaj način najbolje možete upoznati ljude, njihove običaje i tradiciju otoka Pašmana.

Tokom ljeta također možete posjetiti razne predstave koje se održavaju diljem otoka, kako za odrasle tako i za djecu.

Gdje god krenuli, izbora ima zaista mnogo od ranog jutra pa sve do kasnih noćnih sati.

Ljetovanje na Pašmanu

Uz izvrsnu domaću hranu, kvalitetan smještaj i mnogobrojne prirodne i kulturne sadržaje diljem otoka, boravak na Pašmanu zasigurno ćete pamtiti. Na ovom otoku kao i ostalim otocima hrvatskog arhipelaga ljetovanje je u potpunosti drugačije iskustvo, jer nudi dobitnu kombinaciju svega što trebate u jednom odmoru. Ako se zaželite gradske vreve, kopno je sasvim blizu,a vaša oaza mira će vas čekati na Pašmanu.

Za one od vas koji odmor koriste za punjenje baterija u mirnijem ambijentu sigurni smo da je Pašman upravo ono što tražite. Jednom kada ljetujete na ovom otoku, uvijek ćete mu se vraćati, u to smo sigurni.