Usred zadarskog arhipelaga okruženo kristalno modrim morem smjestilo se srce Jadrana.

Srcoliki Galešnjak otočić je u Pašmanskom kanalu koji se prvi puta na kartama našao prije 200 godina, upisan od strane Napoleonovih kartografa.

Ipak, za njegovu svjetsku slavu ponajprije je zaslužan „Google Earth“ koji je 2008. godine otočić smjestio na listu nekolicine scrolikih prirodnih fenomena Republike Hrvatske i samim time ga približio javnosti, učinivši ga jednim od istaknutijih otoka zadarskog arhipelaga.

Otočić površine 0,132 kilometra kvadratna, o svojoj popularnosti svjedoči time što je uvršten na Forbesovu listu najromantičnijih destinacija za Valentinovo, dok je čak i popularna pjevačica Beyonce, tokom svog posjeta Hrvatskoj, upravo na ovom otočiću proslavila svoj 39 rođendan.

Galešnjak Otok ljubavi.jpg

Zanimljivosti o otoku ljubavi

Galešnjak se smjestio u Pašmanskom kanalu s pogledom na Pašman s morske strane i naselje Turanj s kopnene stane. Iako je trenutačno nenastanjen te ne njemu nema nikakvih nastambi građenih ljudskom rukom već samo netaknuta priroda, polovicom lipnja 2019, otkriveni su nalazi koji svjedoče da je život na Galešnjaku nekoć, postojao.

Naime, prema istraživanjima Sveučilišta u Zadru, nailazimo na dokaze kako je otok bio nastanjen u starijoj fazi mlađeg kamenog doma , prije nešto više od čak 7000 godina. Galešnjak i obližnji otok Ričul bili su povezani kamenom konstrukcijom koja je omogućavala nesmetanu komunikaciju između dva otoka, dok se sama konstrukcija smatra izvanrednim građevinskim pothvatom minulog vremena.

Navedeno otkriće također je potvrdilo kako je upravo ovo najstarija podvodna konstrukcija u ovom dijelu Jadrana. Interesantna je činjenica da sama gradnja, za ono vrijeme, vrlo kompleksnog građevinskog pothvata, datira oko 6100 i 5400 godina prije Krista i time je četvrto nalazište iz starijeg neolitika uz Crno virilo, Smilčić i jedan lokalitet kod Nina.

Pašmanski kanal.jpg

Crtice iz povijesti

No zanimljivosti vezane uz ovaj otočić ima još, jer je 13. ožujka 1177. godine rimski papa Aleksandar III. (1159. − 1181.) posjetio je ovaj otok.

Papa je tada u pratnji svoga brodovlja plovio s juga Italije na sjever u Veneciju, i to hrvatskom stranom Jadrana. Na putu je prošao kroz Pašmanski kanal dok su se papinske galije zaustavile između otočića Ričula i Galešnjaka. Papa Aleksandar III., tada je poslao svojeg glasnika da ode u susjedni Zadar obavijestiti Zadarskog nadbiskupa i gradskog priora o danu i satu svoga dolaska u sam grad.

Otočne straže Vrgade, Pašmana (Pustograd) i Ugljana (Sv.Mihovil, Preko) vatrom i dimom obavijestile su puk o dolasku ovog važnog posjetitelja. Papi su u Zadru stanovnici tada priredili doček vrijedan ovog visokog gosta.

Koga kod upitate za ovaj magični otok, reći će vam kako je zaista posebno mjesto koje odiše pozitivnom energijom stoga i ne čudi da je često izabran kao destinacija na kojoj dvoje ljudi započinju put u zajednički život, a nerijetko je i omiljeno mjesto čarobnih provoda za najposebnije Valentinovo ikad. Zamislite samo mir i tišinu, vašu srodnu dušu i vas, na otoku ljubavi. Teško da bi netko mogao nadmašiti ovu romantiku.

Ukoliko ljetujete na Pašmanu svakako savjetujemo da uvrstite ovaj čarobni otočić na listu izleta, te iz vlastite perspektive otkrijete što to Galešnjak skriva u svome srcu.

Zaista nema ljepšeg mjesta na svijetu nego izjaviti ljubav na otoku ljubavi, zar ne?